Sunday, October 15, 2006

Kempen Nabi Muhammad membawa Rahmat keseluruh Alam


Jika dilihat dari segi kehebatan menyambut hari kelahiran Nabi :saw, tentu sekali rakyat Malaysia termasuk diantara umat-umat yang hebat sambutannya, termasuklah dikurniakan cuti pada hari tersebut. Kita dapat lihat laungan-laungan dan pelbagai selawat kedengaran, baik di semasa perarakan, di TV dan juga di radio. Tidak kurang juga upacara-upacara selawat keatas Nabi dilakukan pada hari cukur jambul, hari perkahwinan, selepas selesainya ceramah di surau dan sebagainya.

Cuma yang menduka citakan, dimanakah umat Islam Malaysia pada masa Nabi :saw dihina dengan lukisan-lukisan karton yang di paparkan pada mulanya di Akhbar Denmark Jyllands-Posten pada tahun 2005, dan dipaparkan kembali oleh akhbar Eropah pada awal tahun 2006. Waktu itu umat Islam Malaysia dimimpikan dengan pemilihan juara 'hiburan' sebuah station TV. Keesokkannya, tiada satu pun akhbar melapurkan mengenai kemarahan umat Islam mengenai karton ini, akan tetapi berita mengenai penyanyi yang menang di paparkan secara meluas.

Begitu juga dengan baru-baru ini kita dikejutkan dengan kenyataan Pope Benedict VXI yang jelas-jelas menghina perjuangan Nabi :saw, menyamakan Nabi :saw dengan terorist. Dimanakah kita umat Malaysia pada masa itu? Kedua-dua peristiwa ini menampakkan respon yang begitu lembab dari pihak kita. Jiran kita Indonesia lebih peka pada kedua-dua peristiwa ini. Malahan, Arab Saudi, yang dikatakan oleh umat Islam Malaysia sebagai negara yang mazhabnya terkeluar dari ahli Sunnah wal Jamaah, menarik balik Dutanya dari Denmark akibat peristiwa karton yang menghina Nabi :saw. Kenyataan dari kerajaan kita juga timbul satu minggu selepas peristiwa itu. Malah yang paling mengecewakan, Malaysia membuat pendirian tidak akan memboikot produk barangan Denmark!

Didalam kedua-dua peristiwa diatas, Presiden Persekutuan Ulama' Antarabangsa, Syiekh Dr Yusuf al-Qaradhawi telah menyeru agar digunakan mimbar masjid sebagai tempat menyetakan kemarahan umat Islam. Beliau telah menyarankan agar khutbah Jumaat pada Februari 2006 dijadikan hari marah antarabangsa. Disamping itu beliau telah memberi beberapa garis panduan agar khutbah-khutbah itu menggambarkan bahawa Nabi :saw bukanlah sebagaimana yang digambarkan oleh puak kufur Denmark. Seruan-seruan ini telah mendapat sambutan baik dikalangan masjid luar negara termasuklah masjid di Amerika Syarikat. Malang sekali, masjid di Malaysia, tidak sedikitpun menyentuh khutbah-khutbah mengenai penghinaan terdapat Nabi :saw.

Begitu juga didalam kenyataan al-Qaradhawi yang dikeluarkan didalam station TV al-Jazeera pada 17 September yang lalu, beliau menyeru umat Islam agar dijadikan hari Jumaat 22 September sebagai hari 'kemarahan yang berakal', dan dijadikan mimbar-mimbar masjid sebagai tempat seruan usaha-usaha ini, malang sekali, masjid di Malaysia, isi khutbahnya langsung tidak menyentuh isu ini. Kenapa masjid-masjid di Malaysia tidak prihatin dengan seruan-seruan ulama' antara bangsa ini? Apakah masjid kita tidak sensitif dengan hal-hal ini?

Syiekh Dr Yusuf al-Qaradhawi pada 11 Oktober 2006 yang lalu telah melancarkan kempen "Rahmatan Lil 'Alamin", bagi mengutip dana-dana, untuk menjalankan kempen-kempen membersih imej Islam yang tercalar akibat tuduhan-tuduhan Barat, dengan cara memberi penerangan mengenai siapa Nabi Muhammad sebenarnya didalam pelbagai bahasa. Malahan, menurut Syeikh Ali Muhyidin al-Qurah Daaghi bahawa mereka bercita-cita untuk mewujudkan stesyen TV satelite didalam pelbagai bahasa bagi menjalankan tugas-tugas ini.

Pada hari pelancaran itu sahaja, seorang wanita telah menghadiahkan sebidang tanah yang bernilai hampir 2 juta riyal kepada badan kebajikan ini. Ramai wanita-wanita yang hadir telah mendermakan barang-barang kemas mereka sebagai tanda sokongan kepada kempen ini. Badan tersebut berusaha mengumpul sebanyak 27 juta riyal bagi menjayakan projek ini.

Kalau kita benar-benar prihatin terhadap Nabi :saw, sudah tentu hati kita sedikit sebanyak terguris apabila mengingati kedua-dua peristiwa tersebut. Jangan kata nak boikot barangan Denmark, Star Buck pun masih ramai lagi dihadiri oleh bangsa melayu yang beragama Islam. Apa nak jadi dengan masjid-masjid kita yang tidak langsung peka dengan peristiwa ini. Wahai Imam-Imam masjid, peka lah dengan keadaan sekeliling. Gunalah amanah minbar masjid untuk mempertahankan Nabi :saw yang sedang dihina oleh barat! Kenapa seruan al-Qaradhawi sampai kedua kali pun masih tidak dihiraukan. Nak dikatakan tidak sampai berita, mimbar-mimbar di Amerika pun menyahut seruan al-Qaradhawi.

Ayoh umat Islam di Malaysia, mari kita melakukan sesuatu bagi menjayakan projek "Rahmatan Lil'Alamin" menurut kapasiti dan kemampuan masing-masing. Kandungan mesej yang perlu kita sampaikan adalah mengenai kemuliaan Nabi :saw, dan nilai-nilai murnia yang ada didalam Islam. Malahan, jika kita melihat laman-laman Web berbahasa Arab, sudah banyak link-link yang menceritakan tentang kepribadian Nabi Muhammad :saw. Projek kali ini menekankan betapa perlunya risalah-risalah ini diterbitkan didalam pelbagai bahasa dan disampaikan kepada mereka yang bukan beragama Islam. Umat Islam Malaysia boleh menggunakan cara mereka yang tersendiri memaparkan imej-imej Islam dan Nabi Muhammad :saw yang sebenarnya kepada masyakat Malaysia yang majmuk. Kepada Syeikhuna al-Qaradhawi, benarlah kenyataan akhbar Qatar yang mengatakan 'kau adalah manusia yang bersaiz Ummah' .WA.

No comments: