Tuesday, January 16, 2007

al-Qaradhawi transit di Singapura


[Syiekh al-Qaradhawi berceramah di Masjid (Jakarta)]

Alhamdulillah. Syiekh Dr Yusuf al-Qaradhawi telah pun pulang ke Doha setelah lawatan selama satu minggu ke Indonesia diatas jemputan khas Presiden Indonesia. Beliau telah mendarat di Ibunegara Qatar, Doha pada awal Subuh 13-1-2007 (Sabtu)

Beliau juga tidak dapat menghadiri program mingguannya, Al-Syariah wal Hayah, di station TV satelit, al-Jazeera, yang sepatutnya keudara pada malam 14-1-2007 disebabkan baru pulang dari Indonesia.

Berlaku sedikit kekecuhan yang berlaku di Lapangan Terbang Changi semasa Syiekh Dr Yusuf Qaradhawi transit di Singapura sebelum ke Qatar. Beliau telah di hadiahkan pedang emas oleh Timbalan Presiden Indonesia, dan semasa melalui pintu keselamatan Lapangan Terbang, pasukan Keselamatan telah mendapati sebuah kotak yang berisi pedang, lalu mereka merancang untuk merampasnya.

Seorang wartawan yang mengiringi Syiekh al-Qardhawi telah menjelaskan bahawa ini merupakan pemberian Kerajaan Indonesia kepada beliau kerana al-Qaradhawi merupakan ulama' yang terkenal di dunia. Setelah berbincang, lalu seorang pemandu (Pilot) kapal terbang Qatar Air mencelah dan mencadangkan agar beliau membawa pedang tersebut bersamanya di cockpit dan menyerahkan kepada Syiekh setiba di Doha nanti..

Mula-mula apabila mendapat berita al-Qaradhawi hendak datang ke Indonesia, tertanya pula dihati, kenapa beliau tidak singgah di Malaysia? Mungkin tidak ada yang pelawa? Agaknya?! Beberapa bulan yang lepas, pernah ada usaha untuk membawa beliau, tapi alasannya, aku sudah tua, nanti lutut aku sakit didalam perjalanan yang jauh. Mungkin juga beliau masih teringat kisah lama beliau dengan Kerajaan Malaysia.

Pada masa DS Anwar Ibrahim menjadi TPM, al-Qaradhawi pernah dijemput ke Malaysia. Beliau merupakan penerima Ijazah Doktor Kehormat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada tahun 1996. Setelah DS Anwar Ibrahim di pecat, al-Qaradhawi dikatakan tidak dibenarkan masuk ke negara ini, kerana beliau telah mengeluarkan fatwa menjawab tuduhan-tuduhan liwat dari PM Malaysia keatas DS Anwar Ibrahim.

Beliau mengatakan bahawa pihak yang menuduh juga boleh dikenakan hukuman qazaf jika tuduhannya tanpa disertakan bukti - "false accusation of illicit sex". Difahamkan juga pada permulaan pelancaran 'Islam Hadhari', Syeikh juga berminat untuk menyumbang idea, malang sekali pelawaan beliau tidak di layan oleh pihak-pihak tertentu. Mungkin pemikir kita sudah mantap merencana Islam Hadhari pada masa itu.

Apa yang di lakukan oleh Indonesia itu suatu usaha yang baik. Mereka telah menjemput al-Qaradhawi semenjak 19 Oktober 2006, dan al-Qaradhawi telah berjanji hanya selepas Ramadhan beliau akan memberi respon. al-Qaradhawi telah mendapat liputan yang meluas dari media Indonesia. Lihat sahaja programnya, berjumpa Presiden Indonesia, berjumpa Presiden Parlimen dan Presiden Majlis Syura Indonesia, menyampaikan Khutbah dan lain-lain. Beliau di layan bagaikan seorang Perdana Menteri.

Bab ini kena beri tahniah kepada Kerajaan Republik Indonesia kerana memberi penghormatan kepada ulama' besar ini. Bukan sahaja mereka menghormati orangnya, malah karya-karya al-Qaradhawi banyak yang telah di terjemahkan ke dalam Bahasa Indonesia. Inilah yang dikatakan menghargai nilai kesarjanaan seorang ulama'. Benarlah apa yang di tulis oleh sebuah surat khabar Arab di Doha: al-Qaradhawi merupakan seorang manusia yang bersaiz Ummah. Moga Allah memanjang umur beliau.....

kamin
Sekian, wassalam

No comments: