Friday, August 10, 2012

Pertemuan dua lautan bertemu menurut al-Quran dan Sains

Sains moden telah menemui bahawa tempat dimana dua jenis Laut bertemu, maka wujud pemisah diantara mereka. Pemisah ini membahagikan dua laut dengan masing-masing mempunyai suhu, kemasinan dan density sendiri [1]. Sebagai contoh air laut Mediterranean yang panas, masin dan kurang tumpat berbanding dengan air lautan Atlantik. Apabila air laut Mediterranean memasuki Atlantik lebih bendul (Sill) Gibraltar, ia bergerak beberapa ratus kilometer ke Atlantik pada kedalaman kira-kira 1000 meter dengan kehangatan, ciri-ciri masin, dan kurang tumpat (less dense) yang tersendiri. Air Mediterranean menstabilkannya pada kedalaman ini [2] (lihat gambar 13).


Rajah 13: Air laut Mediterranean memasuki Atlantik melalui bendul Gibraltar dengan kepanasan sendiri, kemasinan, dan kurang tumpat ciri-cirinya, kerana halangan yang membezakan antara keduanya. Suhu dalam darjah Celsius (C °). (Marin Geology, Kuenen, ms. 43, dengan sedikit penambahan.)

Walaupun terdapat gelombang yang besar, arus deras, dan air pasang surut dalam laut, mereka tidak bercampur atau melampaui batas halangan ini. Al-Quran menyebut bahawa terdapat pemisah di antara dua laut yang bertemu dan tidak melampaui sempadannya. Allah telah berfirman:

مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ . بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَا يَبْغِيَانِ .
“Dia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu. Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya.”(Surah al-Rahman , 55:19-20)

Tetapi apabila al-Quran berbicara tentang pembahagi di antara air tawar dan masin, ia menyebut kewujudan "suatu pemisah yang dilarang" dengan halangan. Allah telah berfirman di dalam Al-Quran:

وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَحْجُورًا
“Dan Dialah Tuhan yang telah mengalirkan dua laut berdampingan, yang satu tawar lagi memuaskan dahaga dan yang satu lagi masin lagi pahit; serta Dia menjadikan antara kedua-dua laut itu sempadan dan sekatan yang menyekat percampuran keduanya.” [Surah al-Furqaan : 53]

Seseorang mungkin bertanya, kenapa Al-Quran menyebut pemisah apabila bercakap tentang pembahagi antara segar dan air masin, tetapi tidak menyebut apabila bercakap tentang pembahagi antara dua laut?

Sains moden telah mendapati bahawa di muara, di mana air tawar dan air masin bertemu, keadaan adalah agak berbeza daripada apa yang didapati di tempat-tempat di mana dua laut bertemu. Ia telah mendapati bahawa apa yang membezakan air tawar dari air masin di muara "zon pycnocline dengan ketakselanjaran ketumpatan ketara yang memisahkan dua lapisan" [3] partition ini (zon pemisahan) mempunyai kemasinan yang berbeza dari air tawar dan air masin [4] (lihat gambar 14).


Rajah 14: seksyen yang membujur menunjukkan kemasinan (bahagian setiap seribu ‰) di muara. Kita boleh lihat di sini partition (zon pemisahan) antara air tawar dan air masin. (Introductory Oceanography, Thurman, ms. 301, dengan sedikit tambahan.)

Maklumat ini telah ditemui hanya baru-baru ini sahaja, menggunakan peralatan canggih untuk mengukur suhu, kemasinan, ketumpatan, kemampuan cair oksigen, dan lain-lain. Mata manusia tidak dapat melihat perbezaan di antara dua laut yang bertemu, sebaliknya dua laut muncul kepada kita sebagai atau laut yang sama. Begitu juga, mata manusia tidak dapat melihat pembahagian air di muara yang terbahagi kepada tiga jenis: air tawar, air masin, dan partition (zon pemisahan).
============

Rujukan :

(1) Principles of Oceanography, Davis, pp. 92-93.
(2) Principles of Oceanography, Davis, p. 93.
(3) Oceanography, Gross, p. 242. Also see Introductory Oceanography, Thurman, pp. 300-301.
(4) Oceanography, Gross, p. 244, and Introductory Oceanography, Thurman, pp. 300-301.

Terjemahan dari sumber asal : http://www.islam-guide.com/ch1-1-e.htm

No comments: