Wednesday, July 08, 2009

Wabak Selsema babi tidak menghalang ibadat Haji dan Umrah – Majlis Fatwa EropahIstambul (6 Julai 2009) – Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah yang dipengerusikan oleh Syiekh Dr Yusuf al-Qaradhawi telah memfatwakan bahawa tidak boleh wujud fatwa atau resolusi bagi menghalang seseorang dari menunaikan Haji dan Umrah [pada musim Haji ini kerana takutkan Selsema Babi.

Didalam sesi persidangan ke 19 yang berlangsung di Istanbul, Majlis tersebut mengesahkan betapa perlunya menghentikan kempen menghina orang-orang Islam didalam media-media Eropah, dan menuntut agar mereka yang terlibat dibawa ke meja keadilan, terutama mereka yang mencabuli hak asasi orang Islam. Mereka juga menekankan betapa seriusnya kesan Polisi antarabangsa terhadap pelarian Palestine yang dinafikan hak mereka untuk pulang ke tanahair mereka.

Didalam kenyataannya semalam, Majlis menjelaskan penolakan mereka terhadap kenyataan WHO (World Health Organization) yang tidak menggalakkan orang Islam menunaikan Umrah dan Haji disebabkan peningkatan didalam wabak selsema babi yang dikatakan mencapai tahap ke 6, kerana ia hanyalah merebak mengikut batasan geografi. WHO juga mengesahkan bahawa intensiti penyakit tersebut adalah diperingkat pertengahan, dan belum lagi melebihi tahap bahaya (Seasonal Influenza).

Menurut Majlis Fatwa ini bahawa belum pernah berlaku lagi sebelum ini orang Islam dilarang menunaikan Haji dan Umrah akibat dari wabak Selsema, dimana dikalangan orang tua dan berpenyakit di nasihatkan menangguhkan ibadat tersebut.

Majlis merasa simpati dan mengutuk kempen keatas orang awam yang dilakukan oleh Negara Eropah terhadap orang Islam, yang mengakibatkan pembunuhan seorang rakyat Jerman yang beragama Islam.

Kenyataannya juga menyentuh mengenai sikap Negara Perancis yang akan mengeluarkan Enakmen menghalang pemakaian tudung bagi wanita islam, yang dikatakan meruntuhkan kebebasan individu, kebebasan beragama, dimana Perlembagaan Peranchis menjamin Hak Asasi manusia dan Undang-Undang Antarabangsa. Majlis menekankan bahawa Hijab bukanlah symbol agama atau politik, akan tetapi ia melibatkan tuntutan Syariah yang dipertanggung jawabkan keatas individu.

Walaubagaimanapun, ia tidaklah menghalang pihak berkuasa menuntut agar Niqab (purdah) dibuka bagi tujuan mengenali identity dan tujuan keselamatan.

Ringkasan dari laman : http://www.qaradawi.net/site/topics/printArticle.asp?cu_no=2&item_no=7053&version=1&template_id=238&parent_id=237

No comments: