Monday, January 19, 2009

al-Qaradhawi : Membeli barangan Israel dan Amerika pada masa ini merupakan Dosa Besar
(القرضاوي: شراء البضائع الإسرائيلية والأمريكية في هذا الوقت من الكبائر)Senarai penuh bahan yang di boikot - http://www.kate3.com/what/list_full.jsp

Disana merupakan Jihad Ekonomi, dan kita mengeluarkan fatwa terhadapnya bersama sama beberapa ulama'-ulama' melarang pengunaan barangan Israel dan Amerika, memboikot barangan Israel dan Amerika. Ini adalah KEWAJIBAN Ummah, Semua ini menunjukkan kemegahan Amerika. Ia merupakan petunjuk walaupun sebagai rakyat, COLA bermakna AMERIKA, Hamburger, MAC DONALD, PIZZA - SEMUA ini adalah AMERIKA. Rahmati kami, Diri saya apabila melihat alamat ini - bagaikan RIBUT dan bagaikan GUNUNG BERAPI meletup di dadaku! Kita mahu umat semua memulaukan barangan-barangan ini. Dari botol PEPSI kepada kereta, kepada Kapal Terbang. Kita menuntut Kerajaan dan Umat Islam menganjurkan Jawatan kuasa untuk melaksanakan pemulauan dan hendaklah diberi keutamaan.

"Semua alternatif yg ada padanya mestilah di pulaukan. Apa yang membuat saya menaiki kereta Amerika, dimana kita boleh membeli kereta Jepun atau Jerman? "SAYA TIDAK RUGI APA-APA PUN? Pemulauan! PEMULAUAN ini adalah satu KEWAJIBAN keatas SEMUA, Baik tua atau muda. Kita dipermulaan Kebangkitan (Intifadah), lihatlah keajaiban Tuhan. Kami melihat kanak-kanak berkata kepada orang tuanya : "Tidak Bapaku, Tidak Ibuku, Ini Semua barangan Amerika yg diharamkan".

Kita melihat saudara-saudara di Kirala India yg berkumpul di hari Jumaat contohnya, "Ini COLA dan setiap tangan memegang botol COLA dan menunjukkan pemulauan dengan memecahkannya! APA YANG MEMBUAT UMMAH ISLAM BERIHAT-RIHAT? Kita mahu dari Umat semua, baik lelaki, wanita, dari ibu-ibu dirumah agar mereka tidak membeli barangan Amerika! Kemungkinan wujudnya barangan Israel yg menyorok dibawah nama dan tandanya. Siapa yang tahu bahawa barangannya pulaukan! Haramkan mana-mana barang yang diharamkan! Adalah merupakan suatu DOSA dari DOSA-DOSA YG BESAR BARANG SIAPA YG MEMBELI BARANGAN ISRAEL DAN AMERIKA PADA MASA INI! Ini merupakan salah satu jenis perjuangan JIHAD! Satu perlepasan yg kita lakukan dan menasihatkan antara satu sama yg lain.

1 comment:

dolah said...

Ustaz,
pada pandangan saya, boikot hanyalah tindakan yang mengikut nafsu.Kerana ia bukan sunnah.Jika fatwa kata wajib derma,itu lebih sunnah.Sebagaimana tindakan para sahabat dan rasulullah sendiri.Dalil yang ustaz keluarkan juga tidak menyatakan tentang boikot secara khusus atau umum.Jika dirujuk pada tafsir,ia bermaksud menderma atau menyerahkan harta dan berjihad keluar ke jalan Allah.Cuba ustaz fikir betul2,KFC holding di Malaysia milik Jcorp.Ramai org Melayu Islam mula berniaga menggunakan peluang dari KFC holding.Adakah kita patut boikot KFC?Lagi 1,boikot ni dah banyak kali dibuat,ia tidak istiqamah dan ia tidak boleh untuk istiqamah.

Ustaz,
sila baca pandangan saudara kita di sini http://krenmaut.blogspot.com/2009/01/boikot-demonstrasi.html
Mungkin beliau tak alim,tapi pandangan beliau agak bernas.Jika ustaz menyokong boikot.Ustaz juga harus bersikap adil dengan memboikot juga product dari China.Sila rujuk http://tujuhkakidalam.blogspot.com/2009/01/selain-palestin-kat-mana-lagi-yang-kita.html China menindas,memijak,membunuh saudara2 kita di XinJiang sewenang2nya.Adakah adil jika kita hanya boikot US dan Yahudi?