Sunday, November 20, 2016

Fahaman Ibadiyaah di Oman

Semasa belajar dulu, saya mempunyai seorang kawan baik yang berasal dari Oman bernama Said al-Harthy. Beliau mendapat tajaan dari Jabatan Kajicuaca Oman yang berpusat di Muscat. Kami sama-sama berada didalam kelas, makmal dan beberapa halaqah pengajian di Masjid. Apa yang saya selalu perhatikan, kalau kami lewat ke masjid disebabkan kuliah habis lambat, beliau tidak pernah menjadi Imam. Lain dari sahabat-sahabat lain yang berasal dari negara Arab lain seperti Mesir, Yaman dan sebagainya sudah pasti akan menjadi Imam lebih-lebih lagi dalam solat bacaannya secara jahar atau kuat. Lama kelamaan saya bertanyakan kepada beliau, lalu dia jawab : takut menjadi fitnah.

Semasa qiam didalam solat, beliau meluruskan tangan sahaja. Didalam benak hati saya tertanya-tanya, apakah beliau Syiah atau pun Mazhab Maliki? Saya bertanya kenapa dia tidak bersedekap (meletakan diantara pusat dan dada)? Beliau menjawab bahawa nas-nas dari hadith menunjukkan bahawa Nabi :saw tidak sentiasa bersedekap. Beliau berfahaman bahawa apa sahaja perbuatan dalam ibadat yang tidak menunjukkan Nabi :saw sentiasa melakukannya, maka dia cenderung tidak melakukan. Saya yakin bahawa dia bukan Syiah, kerana geng-geng Syiah ini akan solat bersama-sama puak mereka setelah ketiadaan jemaah masjid. Mereka tidak segan silu mengeluarkan tanah Karbala yang berbentuk batu untuk solat dan juga melaknati sahabat Nabi selepas selesai solat. Sahabat saya ini juga tidak suka puak-puak Syiah mengutuk Abu Bakar ra. dan Umar ra., namum beliau tidak langsung bercerita mengenai Uthman ra. dan Ali ra.

Apabila tiba bulan Ramadhan, sahabat saya ini tidak banyak bercakap. Apabila ditanya, beliau menjawab, apabila seseorang itu banyak bercakap, ada kemungkinan dia akan melakukan pendustaan atau mengumpat. Lantas saya bertanya, bagaimana pula dengan bulan-bulan lain? Jawab beliau, bulan-bulan lain kita tidak sentiasa beribadat. Kita hanya beribadat pada waktu-waktu solat sahaja. Dibulan Ramadhan, kita sentiasa beribadat pada waktu siang, iaitu berpuasa. Malah katanya, bercakap perkara-perkara yang melalaikan juga boleh merosakkan amalan puasa. Saya katakan pada dia, istighfarlah. Tapi beliau mengatakan, puasa tersebut batal, dan perlu di Qadha'. Di saat ini terlintas difikiran saya bahawa beliau ini berfahaman khawarij dimana dosa-dosa kecil akan membatalkan amalan puasa Ramadhan mereka.

Beliau juga menjelaskan bahawa suatu ketika dulu, mereka bekerja mengikut waktu kebanyakkan negara lain, seperti pukul 9pagi hingga 5petang, atau 8pagi hingga 4petang. Kerajaan Sudan mengubah waktu bekerja dari 6:30pagi hingga 1:30pm, melangkawi waktu makan tengahari. Mereka berpendapat bahawa rakyat Oman dapat menghabiskan masa bersama keluarga dan juga jiran sekeliling. Rakyat berpuashati depat rehat dan menyediakan makanan untuk berbuka puasa. Perubahan waktu kerja ini juga dapat membantu rakyat Oman menunaikan ibadat puasa dengan sempurna.

Setelah beberapa seketika berdiskusi dengan beliau, barulah satu tahu rupa-rupanya beliau bermazhab Ibadi. Mazhab Ibadi ini merangkui majoriti penduduk Islam Oman. Dinyatakan[1] sebanyak 75% bermazhab Ibadi dan selebihnya 25% terdiri dari Sunni, Syiah, Kristian, Hindu dan Buddha. Wikipedia melaporkan bahawa Kristain 6.5%, Hindu 5.5%, Buddha 0.8%, Yahudi kurang 0.1 % dan yang lain-lain 0.2%. Secara Matematiknya, selain dari Mazhab Ibadi, 11.9% bermazhab Sunni dan Syiah.

Mazhab Ibadi ini dikatakan merupakan mazhab Islam yang terawal, dilihat dari seawal separuh pertama abad pertama Hijrah. Pengikut ramai kini adalah dari kalangan Negara Oman, dimana para Al-Ibaadhiyah  (الاباضية) ini merupakan fahaman majoriti rakyat mereka. Terdapat juga golongan minoriti di Zanzibar, kawasan pantai Timur Afrika, Jabal nafusah dan Zuwarah di Libya, Pulau Jerba di Tunisia dan Was Mzab di Algeria. Mereka dikatakan kumpulan Islam dari fahaman sederhana puak Khaarijis, yang dikatakan berbeza dengan Khaarijis yang eksterim. [3]

Perbezaan umum dengan Ahli Sunnah ialah sikap mereka terhadap para sahabat terutamanya Saidina Othman setelah 6 tahun pemerintahannya dan juga sikap mereka terhadap Saidina Ali semasa beliau berperang dengan Muawiyah. Kumpulan Ibadhi ini tidak bersetuju dengan tindakan yang dilakukan oleh mereka ini.

Dari aspek ibadat dan sunnah Nabi saw:-ibadat yang berkaitan dengan sunnah Rasulullah saw, jika ia hanya dilakukan sekali dan tidak berulangkali, tidak dianggap sebagai sunnah oleh Ibadhi, dan menganggap sebagai Rasullah saw mempunyai sebab-sebab lain melakukannya. Maka perkara perbuatan ibadat seperti itu tidak dianggap sebagai sunnah. Contohnya seperti Qunut didalam solat, mengangkat tangan didalam Takbir, mengerakkan jari ketika Tashahud, menyebut Amiin semasa membaca Al-Fatihah, menambah 'Solaat Khiarun mina Al-Noum" semasa azan subuh. Semua perbuatan ini tidak dianggap sunnah.

Musnad Ar-Rabii ibn Habib (sahih) yang ditulis didalam abad ke 2 Hijrah dianggap rujukan yang paling dipercayai/shahih didalam sunnah nabi saw dan kedudukannya lebih tinggi dari Sahih Al-Bhukhari dan Muslim.

Disini kita memetik abstrak dari penulisan berkenaan dengan Ibaadhi ini dari buku Ensaiklopedia Agama dan Mazhab Kontemporari[4](1/63)

1. Definasi

Ibaadhi ialah kumpulan Khaarijis yang dinamakan atas nama pengasasnya Abdullah Ibn Ibaad Al-Tameemi. Mereka mendakwa bahaa mereka bukan Khaarijis (Khawarij), dan mereka menafikan asal ini. Tetapi sebenarnya mereka ini bukanlah Khaarijis yang eksterim seperti Azraqis, tetapi mereka bersetuju dengan Khaarijis didalam banyak isu-isu seperti menafikan sifat Allah, mengatakan Al-Quran dijadikan dan tidak membenarkan menentang pemerintah yang zalim.

2. Siapa yang mengasas Ibadi?

Pengasas pertama ialah Abdullah bin Iabad from kumpulan banu Murrah ibn 'Ubayd ibn tameem. Ia dinamakan Ibaad, yang merupakan sebuah perkampungan di Al-Yamaamah yang sekarang ini dikenali sebagai Al-'Aarid. Abdullah berada dizaman Mu'awiyah dan meninggal pada penghujung pemerintahan Abdul Malik ibn Marwan.

3. Perkara pokok didalam kepercayaan mereka:

- Kebanyakkan buku mereka menafikan sifat-sifat Allah, dimana pada kebanyakkannya mereka lebih mirip kepada Mu'tazilah didalam menyalah tafsirkan sifat-sifat Tuhan. Tetapi mereka mendakwa bahawa pandangan mereka berdasarkan dalil yang terang, apabila mereka mentafsirkan sifat-sifat Allah ini secara metafora. Tetapi sebenarnya pada ahli Sunnah, mereka mentaati dalil dan mengiktiraf Sifat-Sifat Allah, tanpa menafikannya, tidak mendiskusikan bagaimana ianya, atau menyalah tafsirkannya.

- Mereka menafikan orang yang beriman dapat melihat Allah di hari Akhirat

- Mereka mentafsirkan beberapa perkara yang kena mengenai dengan akhirat dan menafikan yang ianya benar, seperti Mizan dan Sirat (** pada mereka sirat ialah pengertian jalan Islam yang lurus, dan bukannya titian sirat).

- Sifat Allah bukanlah tambahan selain dari Zatnya, tetapi ia adalah Zatnya.

- Al-Quran pada mereka dicipta, dan mereka bersetuju dengan Khaarijis didalam hal ini. Al-Ash'ari mengatakan didalam Maqaalaat al-Islamiyyeen (1/203): "Semua Khaarijis mengatakan Al-Quran dicipta".

- Pada pandangan mereka, barangsiapa yang melakukan dosa besar ialah kafir didalam erti kata tidak bersyukur kpada Allah atau menjadi munafik.

- Pada pandangan mereka, manusia dikategorikan kepada 3:

a. Beriman - yang ikhlas didalam aqidahnya

b. Musyrik - yang syiriknya jelas.

c. Mereka yang percaya kepada tauhid dan Islam, tetapi tidak mengamalkannya. Mereka tidak Musyrik kerana masih ada aqidahnya, tetapi mereka tidak mempercayai atau tidak patuh kepada syarat-syarat aqidah, dan ini termasuklah semua orang Islam yang lain didunia ini, kerana mereka percaya akan tauhid, dan termasuklah mempercayai perkara-perkara yang berlaku dihari Kiamat yang dikatakan tidak bertepatan dengan kehendak Tauhid mereka.

- Sesiapa yang melakukan dosa besar ialah kafir dan jika ia melakukannya, dia tidak boleh memasuki Syurga jika ia tidak bertaubat, kerana Allah tidak mengampunkan dosa besarnya melainkan dia bertaubat sebelum kematiannya. Pada Ibadhi, mereka yang berdosa akan dimasukkan kedalam neraka selama-lamanya, maka ini bersamaan dan dipersetuju oleh Khaarijis dan Mu'tazilah yang mengatakan bahawa orang yang berdosa akan kekal di neraka selama-lamanya.

- Mereka menafikan wujud syafaat bagi mereka dikalangan mempercayai Tauhid jika mereka melakukan dosa besar. Bagi mereka, tiada syafaat yang boleh melepaskan mereka dari neraka.

- Ada dikalangan mereka yang mengkritik Khalifah Uthman, Mu'awiyah bin Abi Sufyan dan Amru Al-'Aas.

Apakah hukum bersolat dibelakang mereka?

Jawatan kuasa tetap Lajnah Fatwa Arab Saudi mengatakan: "Ibaadhi adalah kumpulan yang telah sesat pegangannya kerana sikap mereka menentang Uthman ibn 'Affan(r.a) dan Ali (r.a), dan tidak dibenarkan bersolat dibelakang mereka"[5]. Ada kalangan ulama' yang mengatakan bahawa jika mazhab Ibadi tersebut tidak lagi mengikut akidah pegangan yang asal, maka di perbolehkan solat dibelakang mereka.

Misalnya,  seorang ulama' Al-Azhar (Dr Abdul Fatah Asour)[6] membenarkan kita bersolat dibelakang Mazhab Ibadi dengan alasan: "mazhab ini tidaklah banyak bezanya dengan fahaman dikalangan Imam yang mashyur seperti Syafie, Hanifa, Malik dan Ahmad, Tidak menjadi kesalahan bersolat dengan pengikut fahaman ini dan sah dengan izin Allah, dan barangsiapa yang bersolat dibelakang pengikut mazhab ini maka solat itu sah".

Ramai juga pengkaji barat mula berminat dengan Oman yang dikatakan mengamalkan toleransi beragama. Dikatakan tidak berlaku sebarang aktiviti teroris terhadap kedutaan Amerika, tidak seperti beberapa serangan yang di lakukan di Arab Saudi. Bilangan orang-orang Oman yang melibatkan diri berjihad di Afghanistan dan Iraq juga kurang, jika hendak dibandingkan penyertaan negara-negara Arab yang lain. Barangkali mungkin faktor-faktor ini yang menyebabkan barat amat berminat mengkaji model Kerajan Oman dan Mazhab Ibadinya?


Rujukan:

1. Statistics about Ibadiyya. URL : http://ibadism.ahmedsouaiaia.com/ibadiyya-1

2. Demographics of Oman. URL : https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Oman

3.1. Al-Ibaadhiyah. url : http://www.angelfire.com/ok5/ibadhiyah/index.html

4.2. Ensaiklopedia Agama dan Mazhab Kontemporari. Maktabah Sunnah, 2000.

5.3. Jawatankuasa Tetap Lajnah Fatwa dan Penyelidikan. Fatwa no: 6935

6.4. Dr Abdul fatah Asour. Bersolat dibelakang mazhab Al-Ibaadhiyah. url : http://www.islamonline.net/fatwa/arabic/FatwaDisplay.asp?hFatwaID=36079 (broken link)

No comments: