Sunday, February 06, 2011

Israel khuatir wilayah baru selepas Mubarak
oleh Saleh Al Naami

(Khamis, 30 Safar, 1432 / 3 Feb 2011)


Walaupun kenyataan telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Menteri-menteri dan Pegawai Tinggi Israel masih tidak memberi sebarang komen mengenai apa yang berlaku di Mesir. Mereka prihatin akan kebangkitan yang berlaku di Mesir. Wakil Zionist yang muncul pada pagi Jumaat melahirkan perasaan optimis bahawa regim Mubarak berkebolehan meredakan kemarahan rakyat Mesir, akan tetapi perasaan optimistik hanyalah impian yang diperbesarkan.

Disebalik scenario tersebut, berlaku pertemuan beberapa wakil Israel yang sedang membuat perhitungan situasi terakhir keadaan di Mesir. Pihak Israel dan Agensi Keselamatan Zionist sedang merahsiakan keputusan yang telah mereka ambil setelah membentuk jawatankuasa khas yang terdiri dari wakil-wakil perisikan dan Kementerian Luar Negeri yang dikatakan bekerja 24jam mengikuti perkembangan di Mesir.

Persoalan disini adalah, apakah yang mendorong pihak yang berkuasa Zionist begitu mengambil berat mengenai apa yang berlaku di Mesir?

Nasib perjanjian Camp David

Tidak dapat dinafikan, krisis ini telah menimbulkan rasa panik dikalangan pihak pembuat keputusan Zionist, dimana regim Mubarak yang kecundang akan menentukan sistem demokrasi Kaherah dan kedudukan perjanjian Camp David. Masyarakat Mesir melihat akan negaranya dibendung dari aspek politik dan pembangunan intelektual dari dunia luar. Kelihatan perjanjian ini telah benar-benar mengikat Mubarak, baik diperingkat Negara Arab atau peringkat antarabangsa. Mesir buta-buta dibawah telunjuk pentadbiran US dan Israel, menjalankan beberapa peranan utama, agar menjaga kepentingan Amerika dan Israel.

Tel Aviv khautir akan apa-apa keputusan atau perubahan kepada sistem sekarang akan meninggalkan kesan kepada perjanjian Camp David. Ini bermakna akan berlaku perubahan terhadap strategi Israel keseluruhannya, perkembangan ini terkesan kepada entiti Zionist, iaitu doktrin keselamatan Israel, Peta sekitar Israel akan dilakar semula, dan ini adalah satu ancaman kepada Israel. Kekhuatiran ini akan memuncak dengan transformasi Mesir yang bermungkinan menjadi "musuh" mereka baik dari segala aspek. Ini memerlukan Israel menghantar kembali tenteranya dengan cara yang berbeza, Ia juga akan menyebabkan penurunan guna tenaga askar Israel dan peningkatan kos yang terlibat.

Bebola salji, tetapi membakar

Teror dihati Zionist adalah transformasi politik negara Arab, dimana bebola salji ini bermula di Tunisia dan tidak akan berakhir di Mesir, tetapi akan mengalir kepada negara lain, terutamanya Jordan, merupakan dua jiran Palestine. Peralihan kuasa ini akan membawa pada satu sistem yang baru, berdasarkan kepada pilihanraya, dan ini akan menjejaskan perubahan polisi negara-negara ini. Tidak dapat dibendung lagi, bahawa Israel berada didalam keadaan panik dengan realiti yang akan berlaku di Jordan. Tidak perlu diingatkan kembali bahawa sempadan terpanjang Palestine adalah Jordan. Jika berlakunya perubahan kepada Jordan, resiko keatas Israel adalah kawalan keselamatan sempadan, dan besar impaknya jika Mesir juga menukar pemerintahannya.

Para penganalisa Zionist menjangka akan berlakunya perkembangan baru diantara kedua-dua negara, Jordan dan Mesir, setelah selesai perubahan kuasa, di mana mereka mengandaikan kerjasama perisikan antara pihak Israel dan pihak berkuasa Mesir dan Jordan akan dihentikan, sebagaimana yang dinyatakan oleh Timbalan Perdana Menteri Israel Silvan Shalom.

Momentum kepada perjuangan Palestine

Forum strategik di Tel Aviv juga melihat kepada pekembangan perubahan demokrasi di Mesir, Jordan dan negara-negara lain sebagai keuntungan besar kepada pejuangan Palestine, dan menurut jangkaan Zionist, transformasi demokrasi akan menuju kearah berikut :-

a. Menghormati pandangan awam. Regim demokrasi baru di dunia Arab tidak akan bekerjasama dengan Israel yang memerangi pejuang Palestine.

b. Regim demokrasi dunia Arab yang baru tidak akan bertoleransi dengan tekanan Israel terhadap pejuang Palestine. Regim baru ini akan membawa isu ini keperingkat antarabangsa dan akan mengurangkan tipu daya yang dihadapan Israel.

c. Membebaskan mereka dari ketakutan halangan sistem keselamatan regim yang zalim, dan akan memperhebatkan reaksi dijalan-jalan negara Arab terhadap keganasan Israel, dan ia akan bertukar bentuk yang tidak akan berpihak kepada kepentingan Amerika dan Israel.

d. Kejatuhan regim diktator ini akan menjadi tamparan kepada pihak berkuasa Ramallah dan akan mengurangkan jurang sebelum ini, kita tahu bahawa mereka menghadapi dilema kerana keengganan kerajaan Netanyahu menunjukkan kelonggaran terhadap mereka.

Sistem wilayah yang baru

Kita bersetuju sebulat suara bahawa pihak Zionist menjangka adanya perubahan demokrasi di dunia Arab, yang akan menuju kearah perubahan baru dari aspek prioriti regim Arab, menjangka kebangkitan sistem wilayah yang baru, berserta dengan agenda baru. Para pengkritik Zionist menekankan bahawa Israel dan Amerika akan mengalami kerugian yang teruk dengan adanya sistem wilayah yang baru ini.

Senarai sekutu dan musuh akan perbaharui, dimana adalah jelas Iran akan terkeluar dari senarai musuh, dimana pada masa dulunya regim Mubarak secara sukarela menjalankan perkhidmatan propaganda anti-Iran bagi pihak US, dan perkara ini akan ditamatkan jika berlaku perubahan didalam didalam revolusi Mesir. Apa yang berlaku di Mesir, boleh berlaku dinegara lain juga.

sumber : http://www.islamtoday.net/albasheer/artshow-13-145496.htm
(terjemahan kamin, 6 Feb 2011)

No comments: