Friday, September 10, 2010

Jumaat : Eid al-Fitr di kebanyakkan negara Arab


[Negara berbeza diantara dalil anak bulan Shawal antara ru'yah dan pengiraan falak]

Arab Saudi, Qatar, UAE, Kuwait, Yaman, Mesir, Syria, Lubnan, Sudan, Algeria, Palestine dan Dewan Wakaf Sunni di Iraq, bahawa hari Khamis merupakan genap bulan Ramadhan dan hari Jumaat adalah hari Eid al-Fitr. Pusat Sains Angkasa dan Sensor Jarak Jauh Libya dan Majlis Fatwa Eropah mengumumkan bahawa hari Khamis ialah Hari Raya.
Sumber resmi dari Saudi berkata bahawa beberapa orang saksi yang dipercayai dan dikenali oleh Majlis Tertinggi Qadhi Arab Saudi bahawa mereka tidak dapat melihat anak bulan Syawal 1431H selepas Maghrib hari Rabu, bersamaan 8hb September, maka hari Khamis merupakan pengenap Ramadhan dan hari Jumaat merupakan permulaan Syawal dan Hari Eid al-Fitr Mubarak.

Berkata Dr Hasan Basrah, Ketua Jabatan Astronomi Universiti King Abdul Aziz Jeddah, bahawa bulan berada di barat pada hari Rabu, 29 Ramadhan, sebelum matahari terbenam disemua bahagian Arab Saudi, dan berada dibawah ufuk 3 darjah pada terbenam matahari di Mekah, dan tidak perlu melihat anak bulan Syawal pada Rabu ini.

Di Doha, Jawatankuasa melihat bulan Qatar berkata bahawa Eid al-Fitr jatuh pada hari Jumaat. Di Abu Dhabi, Agensi Berita Emirates telah mengiklankan hari ini bahawa hari Khamis merupakan pengenap bulan Ramadhan.
Telah diumumkan bahawa seluruh Mesir, Syria, Algeria bahawa Jumaat merupakan hari pertama Eid al-Fitr, begitu juga diumumkan dari Sanaa (Yaman), Rumah Fatwa Beirut, Jordan, Palestine, Wakaf Sunni Iraq, pejabat Syiah Ali al-Sistani bahawa melihat anak bulan Syawal pada hari Khamis.

Manakala ulama' Syiah, Mohamed Hussein Fadallah berkata beberapa hari lepas bahawa Khamis merupakan hari Eid al-Fitr. Pejabat Fadallah memilih pengiraan falak (astronomi) didalam menentukan bermula bulan Ramadhan dan hari pertama Syawal.
Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah telah mengumumkan bahawa hari Khamis ialah Eid al-Fitr, keputusan dibina atas "Pengiraan Falak dan Minit", dan dalam kenyataan kepada laman al-Jazeera.Net, mengesahkan bahawa Khamis merupakan hari pertama Eid al-Fitr.

http://www.aljazeera.net/NR/exeres/6D3A0165-C124-48E4-B830-9B54DFA701D9.htm

No comments: