Tuesday, February 06, 2007

Panggilan - kepada murid al-Qaradhawi di seluruh dunia


Doha - Laman al-Qaradhawi - 4 feb 2007

الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه.

Murid yang menuntut secara terus dengan Syeikh al-Qaradhawi tidaklah ramai, akan tetapi beliau mempunyai ramai murid yang berada di merata pelusuk dunia. Mereka ini menganggap diri mereka sebagai pengikutnya, termasuklah mereka yang cenderung kepada manhaj sederhananya, cara Syiekh melihat sesuatu isu dari kacamata yang lengkap, kaedah beliau yang seimbang dan melegakan, dan juga dikalangan mereka yang berpegang kepada fatwanya yang taisir (mudah) dan kaedah dakwahnya yang terbuka, yang seimbang dengan ketetapan Syariah dan perubahan masa dan sebagainya.

Ada dikalangan mereka yang menjadi murid kerana membaca bukunya, yang telah menjangkau lebih dari 160 biji. Ada juga yang belajar dan mendengar ceramah dari kaset, yang tidak diketahui jumlah mereka. Terdapat juga mereka yang mendengar Khutbahnya di mimbar Masjid Omar al-Khattab di Doha, yang di pancarkan melalui stesyen satelite Qatar. Ada juga yang mengikuti rancangan TV al-Jazeera (al-Syariah wa al-Hayah) yang popular itu, dan ada yang menyayangi Syiekh dan menganggap diri mereka sebagai penyambung fikrahnya, dan juga pendakwah yang membawa ajaran Muhammad dan al-Quran.

Syiekh ingin bertemu dengan murid-murid itu, dimana hubungan beliau dengan mereka telah terjalin melalui kerohanian dan intelektual, agar Syiekh mengenali mereka, dari aspek - Nama mereka, tempat mereka, dan biografi mereka. Hatta memungkinkan Syiekh bertemu mereka di dalam lawatan yang berlainan, mengikut kesesuaian masa beliau dan mereka. Dengan itu dapatlah beliau menyakinkan mereka mengenai kebaikkan manhajnya. Mereka juga boleh buat pembentangan kepadanya, dan kemungkinan jika dizinkan, boleh diadakan mesyuarat khas, menurut keadaan.

Dengan ini kami mengharapkan agar setiap seorang menyediakan secara serious dan ikhlas berkenaan dengan Manhal al-Syeikh ini - hantar melalui internet ke laman Qaradawi satu biografi ringkas dan padat, dan menjelaskan perkara berikut :-

1. Kenapa dia menganggap dirinya sebagai murid al-Qaradhawi?
2. Apakah dia membaca penulisan Syeikh?
3. Apakah dia mendengar ceramah dan khutbahnya?
4. Apakah dia mengikuti program TVnya?
5. Apakah dia menulis mengenai Syiekh?

Maka seterusnya. hantarkan biografi dan komunikasi melalui e-Mail :- qa@qaradawi.net

Moga2 Allah memperelokkan permintaan kita semua. Allah akan membantu setiap langkah2 kita, dan memberi hidayah kepada siapa yang dia cinta dan redha.

==============
sumber : http://www.qaradawi.net/site/topics/printArticle.asp?cu_no=2&item_no=4772&version=1&template_id=116&parent_id=114

No comments: